Interview met mevrouw Magdonia (Doña) Sirvania

Mevrouw Sirvania, beter bekend als Doña, begon in 1977 als bejaardenverzorgster te werken voor Stichting Birgen di Rosario. Zij werkte 8 jaren lang en nam een break toen zij een kind kreeg.  Na deze break kwam werkte Doña 13 jaren in Huize Wegelgen (Habaai). Nadat Doña met pensioen ging, kwam ze weer terecht bij de stichting maar dit keer in een andere rol.

Doña is gefascineerd door ouderen en zij heeft altijd met deze doelgroep gewerkt.  Stichting Birgen di Rosario lanceerde meerdere projecten en voor deze projecten was de stichting op zoek naar vrijwilligers.  iDe liefde voor het werk was nog steeds aanwezig dus vrijwilligerswerk is precies wat past bij Doña!

Voor het project Huntu grandi den mi bario in Hòfi Wayaká, werkt Doña in de keuken en ze geeft ook ondersteuning aan activiteiten die worden georganiseerd. In 2004 benaderden Doña i haar collega Marbella Pieter het bedrijf Shell voor een financiële donatie, zodat zij het hofje konden ontwikkelen tot een mooie en rustige plek die de ouderen kunnen gebruiken voor hun activiteiten. Dankzij de donatie van Shell waren zij in staat om een vloer, keuken, toiletten, bankjes en overdekte plekken te maken. Momenteel wordt Hòfi Wayaká gebruikt voor meerdere activiteiten die de stichting organiseert voor de ouderen en het hofje is ook beschikbaar voor andere organisaties die de locatie willen huren voor hun evenementen.

In augustus 2018, is het precies 3 jaar geleden dat Doña samen met Candita Jamanika en Margriet Jonge a een vereniging voor gepensioneerden van Stichting Birgen di Rosario oprichtte. Deze vereniging, genaamd Adulto Seniornan Fundashon Birgen di Rosario, is ontstaan omdat zij het jammer vonden dat de gepensioneerde collega’s contact met elkaar verloren.

Momenteel zijn 56 personen lid van de vereniging en er zijn zelfs mensen die aan het wachten zijn op hun pensioen om lid te worden. De leden betalen slechts Naf 10 per maand als contributie voor de verschillende activiteiten die worden georganiseerd zoals educatieve lezingen en zij maken 5 á 6 keren per jaar uitstapjes.