Geslaagd seminar over diabetes

Tijdens het drukbezochte seminar over diabetes gaven verschillende experts in de gezondheidszorg informatie over de ziekte en op welke wijze de familie de diabetespatiënt kan ondersteunen in de transformatie naar een nieuwe levensstijl. Het publiek stelde kritische vragen omtrent verschillende aspecten van deze ziekte. Het seminar vond op 18 november plaats in World Trade Center Curaçao.

Dit seminar werd georganiseerd door Sokudi, Stichting Birgen di Rosario en Stichting Wit Gele Kruis voor Thuiszorg “Prinses Margriet”, die aan het einde van dit evenement een samenwerkingsovereenkomst tekenden ter bevordering van het bewustzijn en preventie van diabetes. De opkomst van grofweg 200 personen gaf de indicatie dat er behoefte is naar meer informatie over diabetes. Het publiek stelde vragen over maatregelen die er momenteel worden getroffen op het gebied van preventie, in hoeverre diabetes omkeerbaar is en welke verzekering wordt aangeboden in het geval van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van diabetes. Verder waren er meerdere vragen over voeding en voetenzorg.

      

Orojilla Jacobus-Phillip, voorzitter van Sokudi, gaf een presentatie over de alarmerende cijfers omtrent diabetes op Curaçao en in de wereld. Ook gaf zij informatie over de begeleiding en activiteiten die Sokudi biedt aan personen met diabetes. Dr. Yves Schoop verschafte meer informatie over de typen diabetes, de risicofactoren en de manieren waarop de ziekte gereguleerd kan worden. Diabetesverpleegkundige Surandley Brito sprak over de begeleiding van een diabetespatiënt gedurende de transformatiefase naar een nieuwe levensstijl en op welke wijze de familie hem/haar kan ondersteunen in dit proces.

Overigens benadrukte Jevinne Noordhof, die podotherapeut van beroep is, de essentie van voetenzorg voor diabetische patiënten. Diëtiste Marianela de Lanoy besprak de verschillende mogelijkheden om een gezonde voedingspatroon te hanteren. Tenslotte deelde Vincianne Martha geëmotioneerd haar persoonlijke ervaring als dochter, die haar moeder moest ondersteunen tijdens haar ziekte. Haar moeder leed aan diabetes en moest geamputeerd worden.